מתמטיקה בסביבה רובוטית מס' תכנית 13806
מיומנות מתמטית הינה הכרחית על מנת להצליח בתחומי לימוד כמו הנדסה, מדעים מדויקים וכלכלה. לצערנו, רבים מהתלמידים חשים "חרדה ממתמטיקה" ונמנעים מללמוד ולהעמיק את ידיעותיהם בתחום. למידת מתמטיקה עם הרובוטים הינה מתגמלת ומפחיתה את החרדות משום שהיא מחייבת את הלומד לפתור בעיות בצורה פרקטית ומוחשית כאשר כל שינוי בתכנות הרובוט גורר בעקבותיו שינוי מידי בפעולתו.
רכישת מיומנויות מתמטיות הינה הכרחית על מנת להצליח בתחומי לימוד כמו הנדסה, מדעים מדויקים וכלכלה. למרות שחרדה ממתמטיקה לא מעידה בהכרח על חוסר יכולת בתחום (רובינשטיין, 2017) רבים מהתלמידים שחשים "חרדה ממתמטיקה" נמנעים מללמוד ולהעמיק את ידיעותיהם בתחום, הגברת העניין בלימוד המתמטיקה וצמצום הפערים יביא בהכרח להגדלת מספר הסטודנטים שילמדו מדעי מחשב והנדסה. כאשר הילדים מתעניינים בתחום הנלמד, מזהים את היופי שבו ומרגישים שהנושא קשור לחייהם, רמות החרדה שלהם יורדות והמוטיבציה עולה. הצעירים כיום נולדים לתוך עולם טכנולוגי לגמרי ורובם אוחזים בידע טכנולוגי כלשהו. המסקנה המתבקשת היא לנסות ולהנגיש את המתמטיקה דרך התחום הקרוב אליהם – שאליו הם מחוברים – הטכנולוגיה. הרובוטים, כדוגמא, הם כלי נפלא שמעורר את התלהבות הילדים בעיקר משום שהם נתקלים בהם בחיי יום יום. למידת מתמטיקה עם הרובוטים מחייבת את הלומד לפתור בעיות בצורה מעשית ומוחשית, כאשר כל שינוי בתכנות הרובוט גורר בעקבותיו שינוי מיידי בפעולתו. השימוש ברובוטים לימודיים הוכח, כמפתח חשיבה מטה-קוגניטיבית, השוואתית, מתמטית-לוגית וכישורים של פתרון בעיות (Savard & Freiman, 2016, לדוגמא).
תלמידי בית הספר היסודי והעל יסודי.
התכנים, מתחום המתמטיקה בכלל והגיאומטריה בפרט, שמובאים בתכנית, חושפים בפני הילדים נושאים מגוונים המשיקים, מרחיבים ומעמיקים את הנלמד בתכנית הלימודים. הנושאים שלקוחים מתכנית הלימודים מוצגים באופן שונה וחדשני. לדוגמא, כאשר התלמידים מתכנתים ומסרטטים עם הרובוט מלבן ומגלים שכתוצאה משינוי אורך הצלעות ללא שינוי נוסף בתכנות מתקבל ריבוע, הם מבינים באופן מוחשי את נושא ההכלה: הריבוע הוא למעשה מלבן מיוחד. התכנית בנוייה באופן ספירלי כאשר בכל שנה נוספים רובד ועומק נוספים לנושא שנלמד בעבר. כל נושא מוצג כמשימה שאותה הצוות פותר יחד. הילדים מתמודדים בעצמם בביצוע המשימה בעזרת לומדה בה ישנן הנחיות לפעולה. המדריך מלווה את הצוותים, עוקב אחר התקדמותם, עונה על שאלות ומחדד תובנות בעזרת שאלות מנחות. התהליך הזה בכללותו חושף בפני התלמידים תובנות חדשות בתחומים הנלמדים ומאפשר הפנמת תובנות אליהן מתקשים הילדים להגיע בשיטות הקונבנציונליות. חלק אחר מהתכנית כולל נושאי העשרה, שאינם כלולים בתכנית הלימודים.

מטרות התוכנית
- להיחשף לנושאים מגוונים במתמטיקה דרך חקר
- לפתח כישורי חשיבה מסדר גבוה
- לפתח חשיבה ביקורתית, לפתח גמישות מחשבתית ולרכוש כלים לעבודה יצירתית
- לפתח חסינות מהפחד להיכשל
- להתמודד עצמאית עם בעיות, לפתח כישורי למידה עצמית
- לפתח מיומנויות אישיות וחברתיות ולחזק את תחושת המסוגלות האישית
- לשפר את יכולות התלמידים לעבוד בצוות, להיות קשובים לחבריהם ולנהל דיונים ענייניים